Seyyal Taner - "En İyileriyle"

"NE ZAMAN ÇARPARSA KALBİN"
 

Ossi Müzik, pop tarihinin en renkli, en eğlenceli ve en pırıltılı sayfalarını bir bir açmaya devam ediyor. Atilla Atasoy, Coşkun Demir, Işıl Yücesoy, Neco ve Güzin ile Baha’dan sonra şimdi de Türk popunun en gelmiş geçmiş en gözalıcı yıldızlarından biri olan Seyyal Taner’in en güzel şarkıları, orijinal kayıtlarıyla, şu anda elinizde tuttuğunuz albüm sayesinde bir zamanlardan bugünlere ulaşıyor.  
                    
Benzersiz yorumuyla hayat verdiği şarkıları kadar, nefes kesen dansları, çılgın kostümleri ve izleyeni kendine hayran bırakan olağanüstü şovlarıyla da popüler müziğe damgasını vurmuş Seyyal Taner’in bütün ilk dönem hitlerini barındıran bu albümü tekrar tekrar dinlemeye doyamayacaksınız.
             
1952 yılında Urfa’da doğdu. Küçük yaşlardan itibaren müzikle ilgiliydi. İstanbul’da geçen okul hayatı boyunca bale eğitimi aldı, daha 13 yaşındayken Şerif Yüzbaşıoğlu’ndan dersler alarak şarkıcılık yolunda ilk adımı attı. Bir süre sonra Kanat Gür Orkestrasında solist olarak sahneye çıkmaya başladı. O günlerde konser vermek üzere İspanya’dan İstanbul’a gelen Los Bravos topluluğunun dikkatini çekti ve onlardan gelen teklif üzerine, 1968 yılında İspanya’ya gitti.

Los Bravos topluluğunun gitaristiyle yaptığı evlilik kısa sürse de, Seyyal’in İspanya – Türkiye hattında gidip gelmeleri bir süre devam edecek ve o dönemde hem İspanya’da hem de Türkiye’de bir yandan sinema filmlerinde bir yandan da sahnede boy gösterecekti.
 
Gözalıcı fiziği ve esmer güzelliğiyle olduğu kadar mükemmel şarkıcılık performansıyla da dikkatleri üzerine çekmeye başladığı o günlerde ilk plağını doldurdu. 1974 yılında yayınlanan bu ilk 45’lik ve hemen ardından gelen ikinci 45’lik pek parlak sonuç vermese de Seyyal Taner ismi dilden dile dolaşmaktaydı artık. Nitekim 1976 yılında üçüncü 45’liği “Son Verdim Kalbimin İşine / Elveda” yayınlandı ve kelimenin tam anlamıyla kıyametler koptu. Bu 45’liğin kazandığı büyük başarı, sahne üzerinde daha önce benzeri görülmemiş şovlarla perçinlenirken, artık herkes onun popun görüp göreceği en parlak yıldızlardan biri olacağı konusunda hemfikirdi.

Ülkü Aker’in dokunduğu her şarkıyı bir hite dönüştürmeyi bilen güçlü kalemi, sıradan bir Enrico Masias şarkısını Türk popunun en önemli hitlerinden biri haline getirmişti. O günlerde hemen herkes bu şarkı yüzünden kalbinin işine son vermeye kararlı iken, bu defa yine aynı ekibin imzasını taşıyan “Kalbimi Affettim / Sarmaş Dolaş ” 45’liği yayınlandı. Sadece bu iki 45’likle bile uzun süre ekmek yiyebilecekken, o daha mükemmel olanın peşinde koşmaktan vazgeçmeyecekti. Aranjman şarkılarla kazandığı başarının peşinden gitmek yerine artık yerli bestecilerle çalışmaya karar vermiş, bu riski göze almıştı. Nitekim 1977 yılında yayınlanan “Gülme Komşuna / Seni Çok Özledim” ve hemen ardından gelen “Sorma Neydi O / Neden Gelmedin” 45’liklerinde popun en üretken, en uzun soluklu şarkı yazarları olmuş Çiğdem Talu ve Melih Kibar ikilisiyle çalıştı. Her iki plak da ikilinin dört dörtlük şarkıları ve Seyyal Taner’in kusursuz yorumuyla Türk popunun en nitelikli çalışmaları arasında kabul edilecek ve uzun süre plak listelerinin üst sıralarını işgal edecekti.

Bitmek bilmeyen enerjisi, müthiş sahne karizmasıyla nefesleri kesiyor, her gazino programında şovuna farklı bir yenilik getirerek adından söz ettiriyordu. Giydikleri, yaptıkları ve söyledikleriyle takip edilen, izlenen ve peşinde koşulandı artık. İlk 33’lüğü “Lider”, 1981 yılında yayınlandı. İlk büyük hitlerine imzasını atmış Ülkü Aker’in ve popüler müziğin en yürek yakıcı şarkı sözü yazarlarından Ahmet Selçuk İlkan’ın onun için özene bezene kaleme aldıkları şarkı sözleri ve yıllardır hayatlarımıza eşlik etmiş sayısız unutulmaz şarkının bestecisi olan Selami Şahin’in emsalsiz şarkılarıyla dolu bu albüm, Seyyal Taner’in “Lider” liği kimseye bırakmaya niyeti olmadığını bir kez daha ispat edecekti. “Lider”, pop müziğin can çekişmeye başladığı o günlerde, pes etmek üzere olan bir çok popçuya nasıl bir çıkış yolu bulabileceklerine dair önemli ipuçları verdi.


Elinizde tuttuğunuz bu albüm, popüler müziğin bu çok özel, çok sıcak ve çok renkli isminin, Seyyal Taner’in 1976 ve sonrasında yayınlanan bütün 45’liklerini ve ilk 33’lüğünün en güzel şarkılarını içeriyor. Pop müzik tarihinin epeyce büyük bir bölümünü gün ışığına çıkaracak “Bir Zamanlar” serisinin bu son halkası, kelimenin tam anlamıyla göz kamaştırıyor.

Başından beri tamamen kendi yetenekleri ve sezgileriyle zirveye giden yolu adım adım arşınlamış, hiçbir şeyin kolayına kaçmamış, çok çalışmış, uğraşmış ve bundandır ki hep en iyilerin altına imza atmış olağanüstü bir şarkıcının müzik dolu yaşamından heyecan verici bir kesit sizi bekliyor. Şimdi gözlerinizi kapatın ve onu sahne üzerinde ya da televizyon ekranında bütün ihtişamıyla dans edip şarkı söylerken hatırlayın. Gözlerinizin içine sımsıcak bakıyor, saçlarını bir sağa bir sola savuruyor, şöyle bir dönüyor ve sonra şarkının ilk kelimeleri dökülüyor dilinden : “Ne zaman çarparsa kalbin, o zaman yamandır halin...”

MART 2005

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder