Seyyal Taner - En İyileriyle 2

"LEYLA"


Yetmişlerde müzik dünyasına fırtına gibi girmişti. Kendine özgü enerjisi ve göz kamaştıran ışığıyla kısa zamanda zirveye çıkmış, attığı her adımla yerini biraz daha sağlamlaştırmıştı. Yetmişler yerini seksenlere bırakmakta iken, Seyyal Taner rüzgarı hızından hiçbir şey kaybetmemişti. “Naciye” o günlerde gündeme bomba gibi düştü. İçinde bir tutam Yeşilçam film renginde dram, bir tutam alaturka, kararında bir toplumsal eleştiri, acı soslu bir pop, hatta beklenmedik bir şekilde rock. “Naciye”, Seyyal Taner’in seksenler boyunca da zirvede kalacağının bir müjdecisi olduğu kadar, popun artık tat vermeyen tekdüzeliğine karşı sunulmuş çok ciddi bir öneriydi aslında. Nitekim kabul gördü ve dönemin sayılı pop hitlerinden biri olarak müzik tarihine geçti.

Bu albüm, seksenler popunun en ayrıksı iki ismini bir araya getiriyordu. Zamanının çok ilerisinde işlere imza atmış besteci ve söz yazarı Olcayto Ahmet Tuğsuz ve hep cesur, hep şaşırtıcı Seyyal Taner... “Naciye”yle başlayan bu ortaklığın tek adımlık barut olmadığı “Leyla”yla kanıtlanıyor ve popun arabeske teslim olduğu günlerde “Leyla”, doksanların erken öncüsü oluyordu. O günlerde sadece kaset formatında basılan bu albüm, yıllardır meraklılarının peşinde koşup da bulamadıkları arasındaydı. Seyyal Taner diskografisinin nicedir kayıp parçalarından biri daha böylece ortaya çıkarken, bu çok çarpıcı albüm şimdi yeniden keşfedilmeyi bekliyor. Hala tek düşü bir yıldız olmaktan ibaret “Naciye”ler, hala kendine Mecnunsuz bir yol seçen “Leyla”lar ve hala savaşları, yarışları, kederleriyle durmadan dönen bir “Dünya” var çünkü.

Seyyal Taner adı Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemelerinde ilk kez 1986 yılında yer aldı. O yıl elemeye gönderilen eserlerin hiç birini beğenmeyen TRT, yeni bir şartname düzenleyerek beş besteciye görev vermişti. “Naciye” ile mükemmel bir sonuç vermiş Olcayto Ahmet Tuğsuz ve Seyyal Taner ortaklığının ikinci meyvesi “Dünya” böyle ortaya çıktı. Finalde Nilüfer ve Nil Burak gibi güçlü rakiplerini geride bırakan Seyyal Taner’in “Dünya”sı jüri oylamasında birinciliği bir oy farkla “Halley” e kaptırdı. Ancak kıl payı kaçırılan birincilik ödülü bir sene sonra yine aynı sahnede bu defa Seyyal Taner’e verilecekti.

Yine bir Olcayto Ahmet Tuğsuz bestesi olan “Şarkım Sevgi Üstüne”yi Grup Lokomotif’le beraber seslendiren Seyyal Taner, sahne üzerindeki müthiş performansını üç dakikalık şarkıya sığdırmasını bilmiş ve henüz böylesi gösterilere hiç de alışık olmayan Eurovision sahnesinde bir fırtına gibi esmişti. Şarkı boyunca bir an bile yerinde durmayan ekibin soluk kesici performansı salondan büyük alkış aldı. Bu alkış her ne kadar puanlara yansımasa da Türkiye’de herkes “Şarkım Sevgi Üstüne”nin ve Seyyal Taner’in ülkeyi ne kadar mükemmel temsil ettiğini konuştu. Seyyal Taner sadece sahne performansıyla değil, zekası ve güzelliğiyle de herkesi kendine bir kez daha hayran bıraktırmasını bilmişti. Yarışma için TRT tarafından hazırlanan tanıtım dosyasında yer alan ve sınırlı sayıda basılan 45’lik plak haricinde, “Şarkım Sevgi Üstüne” Türkiye’de hiç yayınlanmadı. Bu şarkı yıllar sonra ilk kez “Leyla” albümüyle böylece gün ışığına çıkıyor.   

ARALIK 2006

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder