Selmi Andak - "Bal Gibi Olur"

BAL GİBİ OLDU!


...

İki ayrı diskten oluşan “Müzik: Selmi Andak” albümünün elinizde tuttuğunuz bu diskinde 17 Selmi Andak klasiği yer alıyor. Bu diskin sürprizi, yıllar önce Asu Maralman’ın sesinden plak yapılmış ve kulaklarımıza öyle yer etmiş “Toprak ve Ana”nın üçlü yorumu. Dönemin en popüler isimleri Asu Maralman, Sibel Egemen ve İbo, daha önce hiç  yayınlanmamış bu kayıtta şarkıyı birlikte söylüyorlar. Bu kayıt 1979 yılı Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemeleri için hazırlanmış ancak şarkı ilk elemeyi geçemeyince plak yapmak Asu Maralman’a nasip olmuş.

Albüm Selmi Andak’ın geleneksel motiflerle popu çok ama çok ustaca ve adeta sezdirmeden bir araya getirdiği bir hitle; “Bal Gibi Olur”la açılıyor ve sonra arkası olanca şenliğiyle geliyor. “Çek Kayıkçı”, “Olmaz Olmaz Deme”, “Gönlüm Çok Zengin”, “Geli Geliver” gibi yetmişli yıllar eğlencelikleri de var sırada, “Sen Şu İşe Bak” gibi, “Yaşasam İlk Gülüşünü” gibi sanki seksenlerin o ağdalı karanlığına inat yazılmış katıksız pop şarkılar da.

Selmi Andak’ın yıllar süren Eurovision macerasından; “Gramofon” ve “Bir Sevgi Yeter” de renkli ve çekici iki Eurovision şarkısı olarak albümü şenlendiriyor.

Diğer albümde bu defa, daha düşük tempoda ama aynı yüksek kalitede Selmi Andak şarkılarını bulacaksınız. “Ve Ben Yalnız”, “O Şarkıyı Henüz Yazmadım”, “Kandil” gibi bir çoğu yıllardır dilimizden düşmemiş, birer klasiğe dönüşmüş şarkılar. 
...

Şarkılarla aramdaki bağın bilincine varmaya başladığım günlerde, dinleye dinleye fark etmeden ezberime aldıklarımdan biri de “Bal Gibi Olur”du. Yıllar boyunca “bal gibi olur” deyiminin bu şarkıdan türediğini zannettim ve nerede, kimden duysam, sözgelimi bana o an kim bilir neden çok kızmış annemin ağzından ya da dersin en koyu kıvam anlarından birinde, en ciddi öğretmenimizin didaktik imlasından, anında şen şakrak notalanırdı kelimeler beynimde: “Olur olur, bal gibi olur, olur olur, bal gibi olur”… Ne ders kalırdı, ne ciddiyet, ne yediğim azar, ne de kızgınlık…  Bu albümün adı da aynı etkiyi yaratıyor şimdi ben de. Sonra şarkıları ardı ardına dinledikçe: “Sen çok yaşa Selmi Baba !” diyorum …  “Hayat bal gibi oldu, sayende !”

MAYIS 2009

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder