Neco - "En İyileriyle"


"İŞTE BİR YAŞAM ÖYKÜSÜ SİZE"



Ossi Müzik, bir dönem hayatlarımıza eşlik etmiş şarkılarla bizi yeniden buluşturmaya devam ediyor. Atilla Atasoy, Coşkun Demir ve Işıl Yücesoy’dan sonra bu kez de popüler müziğin kilometre taşlarından Neco’nun en güzel şarkıları şu anda elinizde tuttuğunuz albümle bir zamanlardan bugünlere ulaşıyor.

Dünya çapında bir şarkıcı olduğunu yurt dışında katıldığı festivallerde defalarca kanıtlamış, yıllar boyunca yaptığı çalışmalarla popüler müzikle ilgilenen herkesi derinden etkilemiş Neco’nun her biri yapıldığı dönemin bir adım ilerisinde duran şarkılarını yeniden dinlediğinizde, onun pop müzik tarihinde olduğu kadar, anılarımızda da ne denli büyük bir yer kapladığını bir kere daha fark edeceksiniz.

Nejat Tahir Özyılmazel ilk müzik çalışmalarına 1964 yılında Altınparmaklar Orkestrasıyla başladı. Farklı orkestralarda geçen günlerin ardından 1968 yılında İlhan Feyman Orkestrasına katılacak, ilk radyo emisyon programını bu grupla birlikte gerçekleştirecek ve Neco ismi ilk defa bu programla gündeme gelecekti.

Olağanüstü şarkıcılık tekniği ve performansıyla müzik çevrelerinde dikkatleri üzerine çekmeye başlayan Neco, 1969 yılında Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrasına katıldı, 1970 yılında İstanbul Gelişim Orkestrasını kuran grubun içinde yer aldı. O yıllarda dünyayı kasıp kavuran “Hair” müzikalinin Türkiye versiyonunda başrollerden birini oynayarak adından söz ettirdi.

İlk 45’liği “Gülmeyi Unutan Adam / Ne Bu Halimiz Böyle” 1974 yılında yayınlandı. O günlerde dinleyicilerin karşısına palyaço makyajıyla çıkarak şarkıcılık yeteneğini şovla bütünleştirecek ve bu alanda da bir öncü olacaktı. Çiğdem Talu’nun şarkıları orijinallerinden daha etkili kılan usta işi sözleri ve Neco’nun teatral tatlar da içeren yorumuyla bu ilk 45’lik, dönemin öne çıkan plaklarından biri oldu. Aynı yıl yayınlanan ikinci 45’liği “Pembe Panter / Kızmayın Bana”, Neco’nun bu defa Mehmet Teoman imzalı sıra dışı şarkı sözleriyle popüler müzikte daha önce denenmemişlerin peşinde koşacağını bir kez daha gösteriyordu.
                  
Yıllar sonra dahi pop müziğin en eğlenceli şarkılarından biri kabul edilecek “Pam Pam” ve yine Çiğdem Talu’nun duyarlı sözleriyle kadınlar için yazılmış en güzel şarkılardan biri olacak “Onlar”, Neco’nun 1976 yılında yayınlanan üçüncü 45’liğinde yer alan şarkılardı. Aynı yıl Sopot Müzik Festivalinde hem ikincilik ödülünü alacak, hem de “en iyi şarkıcı” ödülüne layık görülecekti. Bu onun yıllar boyu yurt içi ve yurt dışında bir çok festival ve yarışmada kazanacağı başarıların ilk habercisiydi.
                  
İlk 33 devirli plağı olan ve bir yüzü tamamen İngilizce şarkılardan oluşan “Neco Mucizesi” adlı albüm de 1976 yılı içerisinde yayınlandı. Popüler müzikte yapılan her çizgi üstü işin altına imza atmış birkaç isimden biri olan Ali Kocatepe’nin prodüktörlüğünde yayınlanan bu albüm, Neco’nun ne kadar emin adımlarla zirveye doğru ilerlediğinin de ispatı gibiydi.

1977 yılında yayınlanan beşinci 45’liği “Kıyamet Günü / Seni Bana Katsam” da bu defa şarkı sözü yazarı olarak bir başka ustayla, Fikret Şeneş’le çalışacak ve bu işbirliği de mükemmel sonuçlanacaktı. 1978 yılında Mehmet Teoman – Cenk Taşkan imzalı iki şarkı, “Bir Artist” ve “Sen Kimsin” plak yapıldı. İkilinin o dönem ürettikleri ve her biri birer klasiğe dönüşmüş sayısız şarkı arasında Neco’nun yorumuyla devleşmiş bu iki şarkının da bu albümde yıllar sonra tekrar dinleyici karşısına çıkması heyecan verici.

Neco’nun, son 45’liği “Vay Vay / Vatanım”, 1979 yılında yayınlandı. Bu plakta Türk popunun dört dörtlük şarkı sözü yazarlarından Ayşe Irmak Manioğlu’yla ilk kez çalışacak, bu işbirliği 1981 yılında yayınlanan ikinci Neco 33’lüğü “Dört Mevsim” de de sürecekti. Bu albümde Selçuk Başar, Garo Mafyan ve Olcayto Ahmet Tuğsuz  gibi her biri tek başına bir albümü sürükleyebilecek güçte isimlerle birlikte çalışan Neco, ilk kez dinleyici önüne çıkardığı kendi besteleriyle de dikkatleri üzerine çekti.

Eurovision Şarkı Yarışmalarının Türkiye tarihinde en çok adı geçenlerden biri olan Neco, 1982 yılında Olcayto Ahmet Tuğsuz bestesi “Hani”yle yarışmada Türkiye’yi temsil etti, profesyonelliği ve üstün performansıyla yarışmanın parlayan yıldızlarından biri oldu. Bu albümde “Hani”nin yanı sıra Neco’nun yıllar boyu Eurovision Türkiye finallerinde yarışmış bir çok şarkısı da tekrar gün ışığına çıkıyor. 1985 Türkiye finallerinde yarışmış, ancak daha önce hiç yayınlanmamış iki Neco ve Nükhet Duru düeti ise bu seçkinin en büyük sürprizleri.

Son albümü 1989 yılında yayınlanan Neco, sonrasında albüm yayınlamasa da şarkı söylemeye ve sahneye çıkmaya devam etti. 1991 yılında sahnelenen Evita müzikalinin Türkiye versiyonunda dünyadaki emsallerinden bir nebze aşağıda kalmayan Che yorumuyla bir kez daha herkesi kendine hayran bırakacak, Türkiye’nin yurt dışında en çok ödül alan sanatçısı olma unvanını boşuna kazanmadığını kanıtlayacaktı.

Elinizde tuttuğunuz bu albüm, Neco’nun yıllar boyunca oya gibi işlediği tüm kariyerinin kapsamlı bir özeti olduğu kadar, Türk popunun görüp göreceği en üstün yorumculardan birinin, işini ne kadar ciddiye aldığının, attığı her adımı ne kadar sağlam temellere dayandırdığının da belgesi gibi.


Kah döne döne “Pam Pam” dansı yapacak, kah “Bir Artist”in yürek burkan öyküsüyle hüzünleneceksiniz... Kah henüz yazılmamış o şarkının notalarını yüreğinizde duyacak, kah neşe içinde “kolay kolay üzülmem bir daha,” diyeceksiniz. Türk popunun en şaşaalı günlerinden bir sayfa daha bütün göz alıcılığıyla açılıyor. Hem de hiç yıpranmamış, hiç eskimemiş, değerinden bir nebze kaybetmemiş olarak. Tıpkı şarkıdaki gibi : “İşte bir yaşam öyküsü size !”. Müziğe adanmış bir yaşamın şarkılı öyküsü...

MART 2005

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder