Benim İçin Fark Etmez


Bir şarkı düşünün ki 30 yılı aşkın süredir dillerden hiç düşmesin. Defalarca ama defalarca yeniden seslendirilsin ve her kuşak onu başka bir sesten sevsin. Popüler müzikte çok şarkının kaderi unutulmaktır oysa. "Sen Mutlu Ol" unutulmayanlardan. 




'70'lerin sonu, '80'lerin başıdır. Bostancı'nın dillere destan eğlence mekânı Turgay'ın Tavernası Derya'da çalışan genç bir müzisyendir Tahir Dökme. Bir yandan da kendi kendine şarkılar yazmaktadır. O günlerin popüler şarkı sözü yazarı Ahmet Selçuk İlkan'ın bir kaç sözünü de besteler. Müzik dünyasında yavaş yavaş çevre edinmekte iken, bir vesileyle bestelerini Neşe Karaböcek'e gönderir. Neşe Karaböcek tam da o sıralarda Altın Plak adını verdiği bir plak şirketi kurmuş, yapımcılığa soyunmuştur. Tahir Dökme'yi görüşmeye çağırır ve bu görüşme bir anlaşmaya dönüşür. 


Bir süre sonra yayınlanan 45'lik plak hem Tahir Dökme'nin ilk 45'liği olacak, hem de Altın Plak etiketli ilk plak olarak raflarda yerini alacaktır. Plakta iki şarkı vardır. Tahir Dökme'nin "Nasıl bir kalp bıraktın bilir misin ardında?" diye başlayan ve başından geçen eski bir aşk hikayesinin kırgınlığını anlattığı "Benim İçin Fark Etmez" adlı bestesi plağın A yüzünde yer alır. 1981 yılında piyasaya çıkan 45'likteki bu şarkının yıllar boyunca çalınıp söyleneceğini, dillerden hiç düşmeyeceğini ne Neşe Karaböcek'in, ne de Tahir Dökme'nin aklının ucuna gelir o günlerde. Hatta 45'lik çok da fazla ses getirmez ama ne olursa takip eden günlerde olur.


O günlerde sık sık Unkapanı'na gelip giden Tahir Dökme, plakçılar çarşısının en önemli yapımcılarından biri olan Yaşar Kekeva'dab beklenmedik bir teklif alır bir gün. Kekeva, Eurovision yenilgisi sonrası uzun süre yurt dışında kalan ve neredeyse müziğe küsen Ajda Pekkan'la anlaşmış ve muhteşem bir dönüş albümü için kolları sıvamıştır. Ajda'nın Türk bestecilerinin şarkılarıyla başarı kazanamayacağını iddia eden çevreler için "Petrol"le Eurovision Şarkı Yarışmasında alınan kötü netice adeta bir koz olmuştur. Ajda tam da bu nedenle yeni albümünde tamamen Türk bestecilerinin şarkılarına yer vermek niyetindedir. Yaşar Kekeva, Ajda'nın yeni albümü için Tahir  Dökme'den "Benim İçin Fark Etmez"i ister. Dökme hiç düşünmeden bu teklifi kabul eder.

Şarkı, Garo Mafyan tarafından yeniden düzenlenir, Ajda tarafından seslendirilir ve adı "Sen Mutlu Ol" olarak değiştirilir. Sonuç o kadar parlak olur ki, 33'lük plağın A1 şarkısı olmasına karar verilir. Üstelik bu kadarla da kalmaz ve albümün adının da "Sen Mutlu Ol" olmasına karar verilir. "Sen Mutlu Ol" 33'lüğü 1981 sonbaharında piyasaya çıkar. 


Tahir Dökme o günlerde Hey dergisine röportaj verir ve şöyle söyler: "Benim plağım tutulmadı ama Pekkan'ın gördüğü ilgi beni mutlu etmeye yetiyor. Ölsem de gam yemem."


Oysa bu daha başlangıçtır ve bu şarkı Tahir Dökme'yi hayatı boyunca mutlu etmeye devam edecektir. Şarkının Ajda Pekkan'ın sesinden bir anda geniş kitlelere ulaşmasından sonra Tahir Dökme "Sen Mutlu Ol" için bir kez daha stüdyoya girer. Halen çalışmakta olduğu Derya Taverna, eğlence dünyasındaki markasını plak dünyasına da taşımış ve Turgay'ın Tavernası başlığı altında bir seri albüm yayımlamıştır. Serinin dördüncü albümü "Sultan-ı Derya" için Tahir Dökme "Sen Mutlu Ol"u yeniden seslendirir.


Şarkıyı Tahir Dökme ve Ajda Pekkan'dan sonra ilk seslendiren Coşkun Sabah olur. Sabah'ın 1989 yılında yayımlanan "Anılar / Ağlamak İstiyorum" adlı albümünde yer alan birbirine bağlı şarkılar arasında "Sen Mutlu Ol" da vardır. Plak kapağında şarkının ismi bu defa "İnim İnim İnlesen" olarak geçer.



1990 yılında ise Metin Özülkü tarafından hazırlanan "Merhaba Anılar 2" adlı albümde bir çok Türk pop klasiğinin arasında bu şarkı da yer alır. Şarkıyı seslendirenin adı albümde yazmaz ama o ses Eda Özülkü'den başkasına ait değildir.


1998 yılında şarkı bu defa Soner Arıca'nın sesiyle hayat bulur. Arıca o yıl yayımlanan ve çoğunluğu "remix"lerden oluşan ara albümüne "Sen Mutlu Ol" adını verir. 


Şarkının bu düzenlemesi Volga Tamöz tarafından yapılmıştır. Tamöz henüz yolun çok başında, genç bir aranjördür ve bu düzenleme, Soner Arıca'ya başarı getirmekle kalmaz, Tamöz'ün de yolunu açar. Aynı albümde şarkının üç farklı versiyonu daha vardır.




Soner Arıca'nın bu albümü İdobay etiketiyle piyasaya çıkmıştır. Albüm yayımlandıktan bir süre sonra Arıca, Universal Müzik'e transfer olur. Yeni firmasında bir yandan yeni albüm hazırlıklarına başlarken, bir yandan da yeni albümde de yer almasına karar verilen "Sen Mutlu Ol"un bir de Fransızca versiyonunu hazırlanır. "Sans Un Choix" adını taşıyan bu versiyon, Universal Müzik tarafından Ortadoğu ülkelerinde servis edilmek üzere hazırlanmıştır. Ne var ki bu proje gerçekleşmez. İki ayrı versiyonla hazırlanan Fransızca sözlü "Sen Mutlu Ol" ise yıllar boyunca Soner Arıca'nın arşivinde saklı kalır. Bu yazının sonunda şarkının bugüne dek hiç yayımlanmamış o iki versiyonunu da bulacaksınız. 
1998 yılında "Sen Mutlu Ol"u yeniden seslendiren bir başka şarkıcı ise Yudum olur. Türk halk müziği şarkılarından oluşan ilk albümü "Bir Yudum Sevgi"yi o yıl piyasaya süren Yudum, albümünde bu şarkıya da yer vermiştir.


Şarkı 1999 yılında yayımlanan yeni Soner Arıca albümü "Şarkılar Var"da da yer alır. 2003 yılında ise bir başka büyük pop yıldızının, Nilüfer'in albümünde görürüz "Sen Mutlu Ol"u. "Gözünaydın / Olur mu Olur mu?" adı verilmiş yeni albümünde Nilüfer, Ajda Pekkan'ın "Sen Mutlu Ol" albümünde yer alan iki şarkıyı birden yeniden seslendirir. Bunlardan biri "Bir Garip Yolcuyum", diğeri ise "Sen Mutlu Ol"dur. 


2004 yılında şarkı üç farklı ses tarafından yeniden seslendirilir. Bunlardan biri Kurtuluş'tur. Gitaristliği kadar şarkıcılığı ile de kendi hayran kitlesini kazanmış ve bir dolu albüme imza atmış Kurtuluş, o yıl yayımlanan "Neredesin Sen" adlı albümünde bu şarkıyı da seslendirir.


Aynı yıl şarkının bir başka talibi de Semiha Yankı olur. Uzun süredir yeni albüm yapmayan Semiha Yankı, 2004 yılında "Seni Seviyorum" adlı bir albüm için stüdyoya girer. Seslendirdiği şarkılar arasında "Sen Mutlu Ol" da vardır.


2003 - 2004 sezonunda televizyon ekranlarının yeni fenomeni Popstar adlı yetenek yarışması olur. Bütün Türkiye aylar boyunca bu yarışmayı izlemek için ekran başına kilitlenir. Bugünlerde artık bir pop şarkıcısı olarak kariyer edinmiş Aydan Kaya da bu yarışmanın yarışmacıları arasındadır. Aydan Kaya, yarışma süresince her hafta yineledikleri performanslarından birinde "Sen Mutlu Ol"u seslendirir. Şarkının bu canlı kaydı, 2004 yılında yayımlanan "Popstar En İyi Performanslar" adı verilmiş albümde kullanılır.

Şarkının bereketi bununla da kalmaz. 2008 yılına geldiğimizde bu defa Lara'nın "Emanet" adlı albümünde bir kez daha duyarız "Sen Mutlu Ol"u.


Lara'nın şarkıya getirdiği hareketli yorumun ne kadar etkisi olur bilinmez ama 2010 yılında "Sen Mutlu Ol"u iki ayrı versiyonla, kulüplerde çalınmak üzere hazırlanmış yüksek tempolu versiyonlarla dinleriz bu defa. Bunlardan biri Dj. Özhan Özal'ın "Bodrum Night 2" adlı albümünde yer alır. Şarkıyı albümde Sudenur seslendirir.


2010 yılının bir diğer "Sen Mutlu Ol"u ise uzun yıllardır pop müzik piyasasında besteci ve aranjör olarak tanınan Ozan Doğulu'nun ilk "dj" albümünde dinleriz. "130 BPM" adlı bu albümde şarkıyı Ozan Doğulu'nun düzenlemesiyle Ziynet Sali seslendirir.


2012 yılında şarkı bir kez daha, bu defa Mehmet Erdem'in sesiyle gündeme gelir. Erdem'in o yıl yayımlanan ilk albümü "Herkes Aynı Hayatta" da şarkı, Alper Atakan'ın düzenlemesiyle yer alır.


Ve nihayet 2013 yılında şarkıyı son seslendiren Nez olur. Eski dönemlerin İngilizce ve Türkçe şarkılarını retro bir "sound"la, alaturkadan da geçirerek seslendirmek niyetindeki Retro Turca adlı grubu ile Nez, "Retro Turca" adı verilmiş bir albüm yayımlar ve albümün Türkçe şarkılarından biri de "Sen Mutlu Ol "olur.


Bunlar albümlerde yer alan kayıtlar. Ama hepsi bu değil. "Sen Mutlu Ol" yıllar boyunca sadece pop ve arabesk şarkıcılarının değil, alaturka solistlerinin repertuvarlarına girer. Albüm kayıtları bir yana, sahne ve televizyon programlarında sıklıkla seslendirilir. Hatta öyle ki bundan TRT'nin meşhur alaturka programları bile nasibini alır. 

2013 yılında şarkının yeniden gündeme gelmesinin sebeplerinden biri de Seksenler adlı televizyon dizisi olur. Şarkı, dizide Tahir Dökme'nin sesiyle kullanılır ve "Sen Mutlu Ol"u bestecisinin sesinden hiç duymamışlar da böylece duymuş olur.

Tabii Türkiye'de bu kadar ses getirmiş bir şarkının Türkiye'ye komşu ülkelerde de duyulmaması mümkün değildir. Şarkının bestecisi Tahir Dökme, özellikle Yunanca bir versiyonun yapılmasını çok isterse de bu gerçekleşmez ama "Sen Mutlu Ol" Azerbaycan ve Bulgaristan'da da seslendirilir. 

Yazının "bonus"u olarak bir de Ziynet Sali'nin Joytürk için kaydettiği akustik yorumunu dinleyelim/izleyelim.


Ve son olarak yukarıda bahsettiğim, Soner Arıca tarafından yapılmış Fransızca versiyonlar...



TEŞEKKÜR: Bu yazının hazırlanması için verdikleri destekten dolayı Tahir Dökme, Evrim Dökme ve Soner Arıca'ya kalpten teşekkürlerimle.

EYLÜL 2013

Yavuz Hakan Tok

2 yorum:

  1. değerli kardeşim.. yıllardır severek dinlediğim bu melodinin hep fransızca dan türkçe söz yazarak çevrildiğini düşünürdüm.... hikayesini okuyunca inan ki şu an gözümde 2 damla yaş ile bunları yazıyorum. Hep merak etmişimdir.... Niçin bir TÜRK evladı çıkıpta yabancı veya türkçe bir melodiye bir program yaparak o meledinin tüm yönleri ile tanıtımını yapmaz... Artık eskisi kadar güzel söz ve melodiler yapılmıyor... bari eskileri yad edelim...Bir program yapılamaz mı... 1 şarkı bir ömür (mesela) adıyla... zaten siz burada SEN MUTLU OL a başlangıç yapmışsınız... Sadece bunu program olarak sunacaksınız... Bunun gibi yabancı şarkılarda olabilir....Mesela Barbara Streisand-WOMAN IN LOWE, Survivor-EYES OF THE TİGER, Abba-DANCING QUENN, Dolly Dots-LEİLA, Johnny Wakelin-İN ZAİRE gibi... sizin çok daha fazla seçenek bulacağınıza eminim.....

    YanıtlaSil
  2. inim inim inlesem adlı şarkının söz yazarı tahir bey değildir

    YanıtlaSil