"Sarışın" Sezen

SEZEN AKSU '88 (A YÜZÜ)



"Sen Ağlama" ve "Git" albümlerinin kopardığı fırtına Sezen Aksu'yu seksenlerin ikinci yarısında tartışmasız zirveye oturtmuştu. Onno Tunç ve Sezen Aksu işbirliği popüler müzikte o güne dek eşi benzeri görülmemiş işler ortaya çıkarıyor, bu yeni müzikal anlayış, popun geleceğini bir daha geri dönülmeyecek bir biçimde değiştiriyordu.



Tabii o günlerde biz bunun farkında değildik. Sadece o iki albümdeki şarkılardan bile yüzlerce şarkı türetileceğini, o günlerden bugünlere dek yüzlerce şarkıcı, söz yazarı, besteci ve aranjörün o şarkıların ekmeğini yiyeceğini haliyle öngöremiyorduk. 


1988 yılının Mart ayında yayımlanan yeni Sezen Aksu albümüne "Sezen Aksu '88" adı verilmişti. Albüm kapağında Sezen Aksu'nun kısacık kesilmiş sarı saçlarıyla o günlerin gözde fotoğrafçısı Erol Atar'a verdiği bir pozun Ahmet Dura tarafından yapılmış illüstrasyonu vardı (Ahmet Dura o günlerde Sezen'in vokalistliğini yapan Süheyla Yengi'nin kocası, dolayısıyla da Aşkın Nur Yengi'nin de eniştesiydi.) İç kapakta ise Sezen'in elinde mikrofonla bir aile çay bahçesinde şarkı söylediği sırada çekilmiş bir çocukluk fotoğrafı kullanılmıştı.


Sezen Aksu kariyerinin zirve albümlerinden biri olan "Sezen Aksu '88"in popüler müzik tarihindeki yerinin önemini artıran bir husus da, albümde çalan ve vokal yapan müzisyenlerin her birinin o günlerde ya da sonrasında başlı başına birer yıldız olmalarıdır. Erdem Sökmen, Gürol Ağırbaş, Cezmi Ağırbaş, Selçuk Başar, Erkan Oğur, Attila Özdemiroğlu, Arto Tunç ve elbette Onno Tunç adeta bir "rüya takımı"dır. Şarkılara vokal yapanlar arasında ise günü gelince birer birer ünlenecek olan Aşkın Nur Yengi (kartonette Aşkım diye yazılmıştır), Harun Kolçak, Sertab Erener (kartonette Sertap Altın diye geçmektedir) ve Fahir Atakoğlu vardır.


Albüm, Sezen Aksu'nun "Git" albümünü de piyasaya süren Fono Müzik tarafından yayımlanmıştır. Kartonette yapımcı olarak Polifon Müzik Üretim A.Ş. yazmaktadır. Bu bilgiye ulaşamadım ama sanıyorum bu firma Sezen Aksu-Onno Tunç ve Mustafa Oğuz ortaklığında kurulmuş bir yapım firması olmalı.

"Sezen Aksu '88" dönemin şartları gereği kaset ve 33'lük plak olarak piyasaya sürülür. Ancak plak baskısı neredeyse sembolik denecek miktarda yapılmıştır. Bundandır ki halen sahaflarda bulunması en zor Sezen Aksu plağıdır bu 33'lük.Aynı zamanda Aksu'nun Türkiye'de yayımlanan son plağı olur. Rekor düzeyde satış yapacak kaset ise daha sonra CD formatında da basılacaktır.


Albümün açılışında o güne dek Sezen Aksu'dan duymaya pek de alışık olmadığımız türden bir şarkı, "Sarışın" vardır. Bestesi Ara Dinkjiyan'a, sözleri Aysel Gürel'e ait bir şarkıdır bu. Bir pop şarkısında udun, cümbüşün, sazın ve curanın bu şekilde kullanılması TRT'nin malum yasakları nedeniyle, o günler için hayli cesur bir denemedir.

Şarkının orijinal versiyonu, Ara Dinkjiyan,  Arto Tunçboyacıyan (Tunç), Armen Donelian ve Marc Johnson'dan kurulu Night Arc caz dörtlüsünün 1986 yılında Amerika'da yayımlanan ilk albümleri "Picture"da yer almaktadır ve albümdeki adı "Homecoming"dir.


Ara Dinkjiyan'ın bu bestesi Onno Tunç'un düzenlemesiyle bambaşka bir hale dönüşecek ve tam anlamıyla bir pop "hit"i olacaktır.


Şarkı doğal olarak TRT denetiminden geçmez; çünkü kurallar gereği otantik Türk enstrümanlarının popüler şarkılarda kullanılması yasaktır. Ancak albümün piyasaya çıktığı günden itibaren şarkı o kadar büyük bir ilgi görür ve öyle dile düşer ki, TRT buna kayıtsız kalamaz ve albümün piyasaya çıkışından bir kaç ay sonra, 17 Mayıs gecesi yayınlanan solo televizyon programında Sezen'e, "Sarışın"ı bir defaya mahsus söylemesi için özel izin verilir.


"Sarışın", 1989 yılında iki taverna albümünde birden kullanılır. Bunlardan biri Ahmet Özcan Ertekuş ve grubunun o yıl piyasaya çıkan "Turistik Taverna" adlı kaseti olur. Adından da anlaşılacağı üzere, turistlere satabilmek kaygısıyla yapılmış bu albümde şarkı yarı Türkçe, yarı İngilizce versiyonuyla yer alır.

Aynı yıl "Sarışın"ın bir başka taverna versiyonunu da dönemin popüler piyanist şantörlerinden Atilla Kaya yapar. Kaya belli ki şarkıyı kulaktan çalışmış ve bazı sözleri yanlış anlamıştır. "Gel sana alışığım" kısmını "gel sana aşığım" diye söylerken, "yatağımda deli gibi döner dururum"u "yatağımda geri geri döner dururum" ve en acayibi de "dolaşır sanki hayalin"i "bulaşır sanki hayalin" diye söyleyerek şarkı sözlerine yeni anlamlar katar.


Şarkının Türkiye'de çok sevilmesi, aynı denizi paylaştığımız Yunanistan'da da yankı bulur ve "Sarışın"ın Rumca versiyonu 1991 yılında "Dinata Dinata" adıyla Eleftheria Arvanitaki tarafından seslendirilir ve şarkı, Arvanitaki'nin o yıl yayımlanan dördüncü albümünde yer alır.


Türkiye'de ise 2003 yılında Hakan Sarıca tarafından yeniden seslendirilir "Sarışın". Şarkının bu versiyonu, Sarıca'nın o yıl yayımlanan "Her Şey Dahil" adlı albümünde yer alır.


2004 yılında ise şarkıyı bu defa Gülşen yeniden seslendirir. İki binli yılların müzikal anlayışıyla yeniden düzenlenen şarkının bu versiyonu, Gülşen'e büyük bir ivme kazandıran "Of Of " adlı albümde kullanılır.


Albümün ikinci şarkısı "Geçer", sözleri Sezen Aksu'ya, bestesi Onno Tunç'a ait bir şarkıdır.


"Geçer" 2007 yılında Tan tarafından yeniden seslendirilir ve şarkının bu versiyonu Tan'ın o yıl yayımlanan "Sözümü Tutamadım" adlı albümünde kullanılır.


Albümün üçüncü sırasındaki şarkının sözleri Aysel Gürel, bestesi Onno Tunç imzası taşımaktadır. Bu şarkı da tıpkı "Sarışın" gibi o güne dek alıştığımız Sezen Aksu çizgisinin biraz dışındadır ancak o da albümün çok sevilen şarkılarından biri olacaktır.


"Sultan Süleyman"ı 1989 yılında yayımlanan "Ağlamak İstiyorum/Anılar" adlı albümünde Coşkun Sabah yeniden seslendirir. Şarkı, albümde uzun bir potpurinin içinde kullanıldığı için yarımdır.


1990 yılında ise eski ve yeni sevilen pop şarkılarının harmanlandığı "Merhaba Anılar" adlı albümde şarkı bu defa Metin Özülkü ve Arkadaşları tarafından seslendirilir. Yine bir potpurinin içinde kullanılan şarkı, yine yarımdır. Metin Özülkü'nün arkadaşları ise sesinden de tanıyacağınız gibi, aslında Eda Özülkü'den başkası değildir.


2007 yılında çeşitli şarkıcıların Onno Tunç anısına Onno Tunç bestelerine yeniden hayat verdiği "Onno Tunç Şarkıları" albümü yayımlanır. Bu albümde "Sultan Süleyman", Levent Yüksel'in sesi ve Murat Uncuoğlu'nun düzenlemesiyle yer bulur.


"Sultan Süleyman" 2011 yılında "Camdan Bi' Şey Aşk" adlı ilk albümünü yayımlayan Onur tarafından yeniden seslendirilir. Şarkının bu versiyonunda düzenleme Mustafa Nuri Haybat imzası taşımaktadır.


Albümün dördüncü şarkısı "El Gibi", söz ve müziği Sezen Aksu'ya ait bir şarkıdır.


"El Gibi" ilk olarak 2001 yılında Zuhal Olcay tarafından yeniden seslendirilir. Zuhal Olcay'ın bir dönemin popüler Türkçe şarkılarını yeniden seslendirdiği "Başucu Şarkıları" adlı albümde şarkının yeni düzenlemesi Baki Duyarlar ve Gürol Ağırbaş tarafından yapılmıştır.


2002 yılında ise şarkıyı bu defa Yavuz Bingöl'ün "Belki Yine Gelirsin" adlı albümünde, bu defa Atilla Özdemiroğlu'nun senfonik düzenlemesiyle dinleriz.


Şarkının bir başka düzenlemesi ise 2005 yılında Genco Arı tarafından yapılır ve bu versiyon, Tuğba Özerk'in o yıl yayımlanan ve kendi adını taşıyan ikinci albümünde yer alır.


2008 yılında ise "El Gibi" yi Metin Şentürk yeniden seslendirir. Şentürk'ün "Zamanda Yolculuk" adlı albümünde şarkının düzenlemesi Selim Çaldıran tarafından yapılmıştır.


"Sezen Aksu '88" albümünün beşinci şarkısı olan "Unut"un sözleri Sezen Aksu, bestesi Garo Mafyan imzası taşımaktadır. Ağır romantik Sezen Aksu şarkılarından biri olarak albümde ön plana çıkacak bu şarkının düzenlemesini de Garo Mafyan yapmıştır.


Şarkı 2005 yılında "Türk popunun Lara Croft'u" Lara tarafından yeniden seslendirilir ve bu versiyon Lara'nın "Adam Gibi Adam" adını taşıyan ikinci albümünde yer alır.


2006 yılında ise "Unut" bu defa alaturka bir düzenleme ve yorumla çıkar karşımıza. Şarkının bu versiyonu Gökhan Sezen'in "Yorumcu" adını verdiği albümünde kullanılır.


Sözleri Sezen Aksu'ya, bestesi Onno Tunç'a ait olan "Oldu mu?" albümün A yüzünün son şarkısıdır. Bu hareketli şarkı, özellikle vokal düzenlemesiyle dikkat çekicidir.


"Oldu mu?" 2011 yılında Nez tarafından yeniden seslendirilir. O yıl yayımlanan "Nez Zamanı" adlı albümde şarkının iki versiyonu bulunmaktadır. Klip çekilen orijinal versiyonun düzenlemesi Erdem Kınay tarafından yapılmıştır.


Dört şarkılık "maxi-single"da "Oldu mu?"nun "club remix" versiyonu Love N Joy tarafından yapılmıştır.


İster kasetin arka yüzünü çevirin, ister plağın. İsterseniz CD "player"ın "pause" tuşuna dokunun, ister Windows Media Player'ı bir süreliğine durdurun. Çünkü albümün B yüzünü dinlemeden önce kısa bir ara veriyoruz.
 

ŞUBAT 2012

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder