"Sen Ağlama" Efsanesi

(1984'ten Bugüne)

Sezen Aksu'nun yeni albümünün piyasaya çıktığı bugünlerde, Türk popunun efsane albümlerinden "Sen Ağlama"yı illa ki şöyle bir masaya yatırmak lazım gelirdi. Ben de öyle yaptım. Altından neler çıktı, neler...






Türkiye'de popun seyrini, kaderini değiştiren albümdür "Sen Ağlama". Şarkı sözleri, besteleri, düzenlemeleri, Sezen Aksu'nun şarkı söyleme stili, plak kapağı... Hepsiyle yenidir, deneycidir, başkadır. Nitekim seksenli yıllarda Türkiye'de yerlerde sürünmekte olan pop müziği diriltir, doğrultur ve yepyeni, belki de bir daha hiç çıkmayacağı bir mecraya sokar. Bugün dahi yazılan çok şarkının "Sen Ağlama" albümünün ucundan kıyısından ekmeğini yemeye devam etmesi boşuna değildir.


Sezen Aksu, bir önceki albümü "Firuze"de Onno Tunç'la çalışmaya başlamış, ancak bu sadece bir kaç şarkılık bir ortaklık olmuştu. 1984 yılında yayımlanan "Sen Ağlama" ise başından sonuna tamamen bir Onno Tunç - Sezen Aksu ortak prodüksiyonuydu. 


Önce plak olarak almış olmalıyım bu albümü; öyle hatırlıyorum. Ama defalarca kez kasetini de satın aldım. Hem "walkman"imde dinlemek için, hem de arkadaşlarıma hediye etmek için. Plağı ise evde, Dual pikabımda kaç kez döndürdüm bilmiyorum.



Sözleri Aysel Gürel ve Sezen Aksu'ya, bestesi Onno Tunç'a ait olan "Sen Ağlama" albümün hem adı, hem de açılış şarkısıydı.


Albüm 1984 yılında yayımlanmış olmasına rağmen, etkisini 1985 yılında göstermeye başladı ve şarkılar birer birer dillere düştü. O yıl Ferdi Özbeğen, yeni albümü "Belki Bir Gün"de, "Sen Ağlama"yı yeniden seslendirdi.


Şarkının bir başka düzenlemesi, 2005 yılında Kargo tarafından yapıldı ve grubun "Yıldızların Altında "adlı albümünde yer aldı.


2007 yılında yapılan "Onno Tunç Şarkıları" adlı saygı albümünde ise şarkıyı Sertab Erener söylüyor, Tuluğ Tırpan ona eşlik ediyordu.


"Sen Ağlama" albümünün ikinci sıradaki şarkısı "Haydi Gel Benimle Ol", Aysel Gürel'in sözlerini yazdığı bir Onno Tunç bestesiydi.


Aynı şarkı, "Onno Tunç Şarkıları" albümünde Emre Altuğ tarafından seslendirildi.


Albümün üçüncü şarkısı, sözleri Sezen Aksu tarafından yazılmış bir Onno Tunç bestesi olan "Geri Dön"dü.


Şarkıyı Yavuz Bingöl, 2007 yılında yayımlanan "Yare" adlı albümünde yeniden seslendirdi.


"Geri Dön", Hüseyin Karadayı'nın 2009 yılında yayımlanan "Fresh" adlı albümünde Karadayı'nın düzenlemesi ve Betül Demir'in yorumuyla yer alıyordu. 


Albümün dördüncü şarkısı "Yeter", sözleri Sezen Aksu'ya, bestesi ise Atilla Özdemiroğlu'na ait bir şarkıydı. Atilla Özdemiroğlu şarkılarının düzenlemelerini de genellikle kendisi yapardı; ancak "Yeter"in düzenlemesini Onno Tunç'a emanet etmişti.


"Yeter" 2008 yılı Haziran ayında Yonca Lodi tarafından yeniden seslendirildi ve dijital "single" olarak yayımlandı. 


Aynı şarkıyı Yonca Lodi'den bir ay sonra bu defa "Sahici" adlı albümünde Deniz Seki'nin yorumuyla dinledik.


"Sen Ağlama" 33'lüğünün A yüzünde yer alan beşinci ve son şarkı ise yine bir Sezen Aksu-Onno Tunç şarkısıydı; "Bu Gece".


Plağın B yüzünün ilk iki şarkısında besteci olarak Ali Kocatepe'nin imzası vardı ve her iki şarkı da Sabahattin Ali'nin birer şiirinden bestelenmişti. "Dağlar Dağlar" bunların ilkiydi.


Bestecisi Ali Kocatepe, şarkıyı 1989 yılında yayımlanan "Şarkılarda Sabahattin Ali" albümünde kendisi seslendirdi.


Şarkı 1996 yılında bu defa "Sevdalıyım / Hemşerim" adlı albümünde Mahsun Kırmızıgül'ün sesinden çıktı karşımıza.


"Sen Ağlama" albümünün yedinci şarkısı olan "Çocuklar Gibi", albümdeki diğer Sabahattin Ali şiiri ve Ali Kocatepe bestesiydi.


Şarkıyı 1989 yılında Ali ve Aysun Kocatepe birlikte seslendirdiler ve bu kayıt, o yıl yayımlanan "Şarkılarda Sabahattin Ali" adlı albümde yer aldı.


"Çocuklar Gibi", 2006 yılında yayımlanan ve Ali Kocatepe bestelerinden oluşan "41 Kere Maşallah" albümünde Sertab Erener yorumuyla yer aldı.


Şarkıyı 2011 yılında ise bu defa Lâl yeniden seslendirdi ve şarkının bu versiyonu Lâl'in "Benimle Uyu" adını verdiği albümünde kullanıldı.


Albümün sekizinci şarkısı "Tükeneceğiz", söz ve müziği Sezen Aksu imzası taşıyan bir şarkıydı.


"Tükeneceğiz", bu albümün en çok "cover" yapılan şarkısı oldu. 2005 yılında önce Korhan, "Yaz Beni" adını verdiği ilk albümünde bu şarkıyı kullandı.


Aynı yıl şarkıyı albümüne alan bir başka isim de Zara oldu. "Özlenenler" adlı albümde şarkı, Zara'nın sesinden dinleyici karşısına çıktı.


2007 yılında yayımladığı "Sözün Bittiği Yer" adlı albümünde Ahmet Koç, şarkıyı bu defa enstrümental olarak yorumladı.


2008 yılında piyasaya sürülen "Evet" adlı albümünde Ebru Gündeş "Tükeneceğiz"i kendi yorumuyla seslendiriyordu.


"Tükeneceğiz"in "rock" versiyonu ise 2010 yılında yapıldı ve Meyan grubunun kendi adını taşıyan ilk albümünde yer aldı.


"Sen Ağlama" albümünün dokuzuncu şarkısında yine Aysel Gürel ve Onno Tunç imzaları vardı ve şarkı "Bir Başka Aşk" adını taşıyordu.


Albümün kapanışında yer alan "1945", aslında 1984 yılı Eurovision Şarkı Yarışması için yapılmış bir şarkıydı. Sezen Aksu, bu şarkıyla Türkiye elemelerinde yarışmış; ancak dereceye girememişti. 
"1945", sözleri Aysel Gürel'e, bestesi Onno Tunç'a ait bir şarkıydı.


Şarkının Mor Ve Ötesi tarafından yeniden seslendirilmiş hali ise, 2007 tarihli "Onno Tunç Şarkıları" albümünde yer aldı.


Kim bilir daha hangi şarkıları, kaç kez yeniden söylenecek ya da hangi şarkıları hangi yeni şarkılara ilham verecek. Şurası şüphe götürmez ki; "Sen Ağlama" gerçek anlamda bir efsane albüm.

MAYIS 2011

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder