Ada'nın Müziğine Buyurun!




"Türkiye’nin en köklü bağımsız müzik firmalarından ADA Müzik, 25. yılını 9 Haziran’da Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek görkemli bir konserle kutlayacak."

Bu cümleyle başlayan basın bültenini okuyunca önce "Vay be!" dedim. "25 yıl olmuş mu sahiden?" Öyle ya, 80 sonrasıydı, Özal'lı yıllardı bizim gençliğimiz. Asıl "zor yıllar", belki de Livaneli'nin şarkısında anlattığı değil, bizim yaşadığımız yıllardı. Bu kadar "kolay", bu kadar renksiz, ruhsuz, hissiz olduğu için "zor" yıllar. 




O yıllarda kaset dinlerdik. Eğer kasetin sırtında Ada Müzik etiketi varsa, daha bir merakla dinlerdik. Bilirdik ki, o kasetlerde her gün televizyonda, radyoda duyduğumuz şarkılar, gazetelerde, gazino ilanlarında adını gördüğümüz şarkıcılar değil; başka şarkılar, başka şarkıcılar var. Başka bir müzik var. Gerçekten bir "ada" var. Azgın, dalgalı, acımasız bir denizde kıyısına kendimizi atıp, dinlenebileceğimiz, kendimizi dinleyebileceğimiz bir ada. 


Ezginin Günlüğü'yle "Bahçedeki Sandal"a biner, Bulutsuzluk Özlemi'yle "Tepedeki Çimenlik"e çıkardık... "Kumdan Kaleler" yapmayı okurduk "Eski Defterler"inden Ortaçgil'in... "Ruhi Su'a Türkü" söylemiştik bazen, bazen Ruhi Su'yla türkü söylemiştik... 




Doksanlarda Leman Sam, Zuhal Olcay, Hümeyra gibi yürek açıcı seslerin nefes açıcı albümlerini de portföyüne dahil etmişti Ada Müzik. İkibinlerde ise "Eski 45'likler" külliyatıyla yetmişleri güne, gelecek güne taşımıştı.




Kolay kolay başka hiç bir firmanın göze alamayacağı işlere göz kırpmadan etiketini basmaktaydı ilk kurulduğu günden bu yana. Ada Müzik etiketi gördüğü her albümü gözünü kırpmadan alacak bir dolu insan boşuna değildi. En çok eğlendiğimiz, en çok eğlenmekten başka bir şey düşünmediğimiz, en çok dilimizi, kalbimizi, kendimizi kaybettiğimiz, tarihe ziyan kaydettiğimiz zamanlarda iyi geldi o albümler. Yıllar zor geçtikçe, yolumuzu açan, yüreğimize su serpen şarkılar, sesler, sözler...


Ada Müzik'in resmi internet sitesi www.adamusic.com 'da firmanın bugüne dek yayınladığı bütün albümlerin dökümü var. Şöyle bir baksanız bile görüyorsunuz. Başından bugüne dek bir tane abur cubur albüme imza atmamış olmak, bu ülkede, bu hal ve şartlarda hiç de az şey değil. Albümlerin her biri birer Ada Müzik albümü değil; Ada'nın müziğinin albümlerine dönüşmüş zamanla. 
  



"Bugüne değin yayınladığı 400’ü aşkın albümle Türkiye’nin müzik geleneğinin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynayan ADA Müzik, halk müziğinden Türk Sanat Müziğine; rock’tan caz’a; etnik müzikten elektronik müziğe uzanan geniş ölçekli repertuarı ile kaliteden ödün vermeyen müzik yayıncılığı anlayışını sürdürüyor. Üstelik ‘piyasa’nın dayattığı koşullara boyun eğmeyen, tirajdan daha çok müzikal kaliteyi gözeten çizgisini gücü yettiğince devam ettirdiği gibi bir ‘okul’ olma özelliğini de koruyor."


Böyle devam ediyor basın bülteni ve bakın nasıl bir sürprizle tamamlanıyor:


"İşte, geçtiğimiz 25 yıl boyunca yolu bu ‘okul’dan ‘bir şekilde’ geçmiş Birsen Tezer, Bulutsuzluk Özlemi, Bülent Ortaçgil, Grup Gündoğarken, Gürol Ağırbaş, Hüsnü Arkan, Jehan Barbur, Mavi Işıklar, mor ve ötesi, Replikas, Yeni Türkü, Zuhal Olcay gibi sanatçılar kendilerine katılacak sürpriz isimlerle birlikte ‘ADA’yı çeyrek geçe’ başlıklı konserde bir araya gelecekler.


Sadece ADA Müzik katalogunun müdavim takipçilerini değil, Türkiye’nin son çeyrek yüzyıldaki müzik yaşamına ortak olmak isteyen herkesi ‘ADA’yı çeyrek geçe’ bekliyoruz.


ADA Müzik 25. yıl konseri-ADA’yı çeyrek geçe

Yer: Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, Harbiye
Tarih: 9 Haziran 2011
Saat: 21:00"


Geçtiğimiz yaz Bülnet Ortaçgil'in 40. yıl konserinde bu ülkede görüp göreceğimiz en müthiş solistler geçidine şahit olmuş ve böylesini 40 yıl geçse, bir daha yaşayamayız diye düşünmüştüm.Meğer dahası varmış. Hatta uzakta değil; çok yakındaymış.

Ada'nın müziğine canlı şahit yazılmak için orada olacağım. "İyi Düşün Taşın"a "Çığlık Çığlığa" eşlik ederken, "Adile Hanım"ı yad edip, "İki Çift Laf"ı "Denize Doğru" "Rüzgar"a bırakmak için... Siz de gelin... Pişman olmazsınız!

MAYIS 2011

Yavuz Hakan Tok

2 yorum:

  1. Leman Sam ilk Göksoy Plak ile çıkmıştı diye hatırlıyorum. Göksoy Plakın tamamı ada müziğe devredildi galiba? doğru mu? göksoy plak albümleri adadan çıktı sonra.

    YanıtlaSil
  2. Evet Göksoy Plak'tan çıkmıştı, ancak daha sonra Ada bu albümlerin hakkını devraldı. Zuhal Olcay da öyledir. Göksoy Plağın tamamı değil, sadece bazı isimleri aldılar.

    YanıtlaSil