Korsan 1 - Yasal 0

Haftanın en yeni albümleri Nilüfer ve Funda Arar. Bir kaç güne kadar Yeliz & Soner Arıca "single"ı ve merakla beklenen Deniz Seki albümü de çıkacak raflara. Bugün yasal dijital müzik satışı yapan internet siteleri arasında  şöyle bir dolaştım. Bu bahsettiğim albümlerin hiç biri henüz yok.


Nilüfer ve Funda Arar mekanik olarak satışa sunulduğu halde dijital satışı başlamamış.Buna karşın bahis konusu dört albümden üçünü korsan internet sitelerinden kolaylıkla indirmek mümkün. Evet, Nilüfer ve Funda Arar albümlerinin yanı sıra, Yeliz & Soner Arıca "single"ı henüz piyasaya çıkmadığı halde korsan sitelerde çoktan "paylaşıma" sunulmuş bile. Deniz Seki albümünün de satışa sunulmadan korsan sitelere düşmesi şaşırtıcı olmayacaktır.


Müzik firmaları yıllardır korsanla mücadele edemediklerinden yakınıyorlar haklı olarak. Peki şöyle bir örnek vereyim; diyelim ki ben deli bir Funda Arar hayranıyım (olmaz ama oldu diyelim) ve yeni albümünü heyecanla bekliyorum. Çıktığını duydum. CD alan bir müzik dinleyicisi değilim, buna karşın yasal indirme sitelerini kullanıyorum. Ve delice beklediğim albümü indirmek için bilgisayarımın başına oturuyorum. Albüm hiç bir yasal sitede yok. Ben ne yapacağım? Siz olsanız ne yapardınız?


Diyelim ki yine de inat ettim ve yasal dijital kopyanın satışa sunulmasını bekledim. Ama o da ne? İndirdiğim mp3'lerin kalitesi sadece 128 kbps! Evet, şaka değil. Yasal dijital müzik satış sitelerinin standartı bu. Oysa en beğenmediğiniz korsan sitede bile albümlerin 320 kbps kalitede mp3'lerini bulabilmek mümkün. Daha da ileri gidip, albümlerin doğrudan audio CD kalitesinde kopyalarını bile koyan siteler var.


Yasal sitelerde albüm kartonet bilgilerine ulaşma şansınız tamamen sıfır. Olsun olsun kötü kalite bir kapak resmi ya bulur, ya bulamazsınız. Ondan da geçtim, indirdiğiniz mp3'ler asla "tag"lenmemiştir; dolayısıyla mp3 çalarınız şarkıları tanımaz, ayrıca uğraşmanız gerekir. Kaldı ki hala bir çok orijinal CD'yi bilgisayara taktığınızda şarkı "tag"lerini görmek mümkün değil. Oysa korsan sitelerde albüm kartonetlerinin yüksek çözünürlükte taranmış resimlerini bulmak çok mümkün. Şarkılarsa büyük çoğunlukla "tag"lenmiş. Yani emek harcanmış. Bundandır ki korsan sitelerin lisanında popüler teşekkür tabirlerinden biri "emeğine sağlık". Bunu albümü siteye yükleyene söylüyorlar. 

Şarkıyı yazan, söyleyen, düzenleyen, albümü basan ve dağıtanlar zaten bu işi baba hayrına yapıyor. Asıl emek, onu siteye yükleyen de!

Sözün özü; eğer müzik tüketicisini korsanın kolaylığı, hızlılığı, konforu ve bedelsizliğine rağmen yasal olana yönlendirmek istiyorsak, galiba sektörün de tüketiciye kolaylık, hızlılık, konfor ve bedelsizlik (değilse bile, ekonomik avantajlılık) sunması gerekiyor. Eminim sektör de bunun farkında ama ben yine de bir kez daha hatırlatayım dedim. 

ŞUBAT 2011

Yavuz Hakan Tok

3 yorum:

  1. Nilüfer 12 Düet'i, daha müzik marketlere ulaşamamışken netten indirerek dinledim ilk. O kadar hızlılar.
    Yasal da olsa mp3 mp3'tür ama.
    Bu albüm CD'den dinlenmeli bence..
    Ses kalitesi çok farkediyor.
    Kaset kapağı/kitapçığı çok sağlam/kaliteli.
    Almayı tercih eden çok insan görüyorum.
    Satışından da belli sanırım bu.
    Başlığı ilk okuduğumda yanlış mı okudum/yanlış mı yazılmış diye bir kere daha okumuştum bu nedenle.
    Bu albümde, (dijital dışında) satış olarak bakacak olursak, yasal korsanı yenmiş gibi.
    Buradan bakınca bana öyle geliyor.
    Dijital mp3 satışı başka bir mevzu.
    Ve yasal olsa da CD kalitesi ile bir olamaz diyorum.

    YanıtlaSil
  2. Dijital alandaki bu büyük boşluk hakkındaki görüşlerinizin tamamına katılıyorum. Her daim bir şeylerden şikayet edip duran müzik yapımcılarının çuvaldızı öncelikle kendilerine batırmaları gerekiyor bence de...

    YanıtlaSil
  3. soner arıca artık satmadığı ve kimse merak etmediği için eklememişlerdir

    YanıtlaSil